tiistai 25. lokakuuta 2016

Appelsiinikardemummajuustokakku



Ihanasta brittiläisestä Simply Chrismas -lehdestä löysin erinomaisen kakkureseptin. Ohje vaikutti sen verran erikoiselta, että halusin testata sitä heti. Ja kyllä kannatti. Tämä kakku sopii aikuiseen makuun. Siinä on paljon makuja, mutta se ei ole liian makea. Kakussa maistuu appelsiinin ja kardemumman lisäksi karpalot ja tumma suklaa. Tämä kakku sopisi hyvin jälkiruuaksi kahvin ja konjakin tai jälkiruokaviinin kanssa. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty kardemumman palkoja. Niitä en löytänyt, joten käytin kakussa jauhettua kardemummaa. Tämän kakun aion tehdä jouluksi, sillä se sopii mainiosti makeiden ja suolaisten jouluherkkujen välimaastoon.

Appelsiinikardemummajuustokakku

oliivi- tai auringonkukkaöljyä
24 kpl Digestive-keksejä
125 g margariiniä tai voita
100 g tummaa suklaata
1 tl kardemummajauhetta
1 appelsiini
4 kananmunaa (käytän aina luomukananmunia)
 150 g sokeria
500 g ricottajuustoa
250 g mascarponejuustoa
2 rkl vehnäjauhoja
50 g kuivattuja karpaloita

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 23 cm) öljyllä. Murskaa keksit. Rouhi puolet suklaasta. Sulata margariini ja sekoita sen joukkoon murskatut keksit. Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää joukkoon suklaarouhe. Sekoita jälleen. Painele seos vuoan pohjalle ja paista pohjaa 180 asteessa 10 minuuttia.

Raasta appelsiininkuoresta keltainen osa. Sekoita kananmunat ja suurin osa sokerista vaahdoksi. Säästä 1 rkl sokeria myöhempää käyttöä varten. Lisää kananmunasokerivaahtoon kardemumma, appelsiininkuori, ricotta, mascarpone ja jauho. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa liikaa. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Paista 160 asteessa n. 55 minuuttia, kunnes kakku on vielä keskeltä hieman löysä. (Paistoin kiertoilmauunissa, tavallisessa uunissa paistoaika saattaa olla pidempi.) Jäähdytä kakku vuoassa.

Kun kakku on jäähtynyt, irrota vuoka ja laita kakku lautaselle. Sulata loput suklaasta ja valuta se raidoiksi kakun päälle. Purista appelsiinista mehu. Sekoita karpalot, appelsiinimehu ja 1 rkl sokeria keskenään. Lämmitä seosta pienellä lämmöllä, kunnes sokeri on liuennut veteen ja karpalot ovat imeneet hieman mehua. Lusikoi seos kakun päälle. En laittanut aivan kaikkea seosta kakun päälle, koska halusin kakun pintaa jäävän enemmän näkyviin.




6 kommenttia:

  1. Nam, ihanalta näyttää :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää tosi hyvältä. Tuo menee kokeiluun ilman muuta! Olen joskus Joulun aikaan laittanut juustokakun pohjaan ripauksen piparkakku maustetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kakussa pohjassa voisi toimia kardemummakin. Sitä ei nimittäin ollut ollenkaan liikaa täytteessä.

      Poista