lauantai 19. joulukuuta 2015

Kermakaramelliruudut


Näiden kermakaramelliruutujen resepti löytyi Leivotaan-lehden joulunumeron mukana olleesta Karkit-vihkosesta. Näistä tuli aivan ihania! Jääkaappi on kierrettävä kaukaa, jotta näitä jäisi vielä jouluvieraillekin tarjottavaksi. Reseptin mukaan tästä määrästä tulee 35 palaa, mutta minä leikkasin ilmeisestikin isompia paloja, kun sain niitä tehtyä vain 16. Olisi kannattanut tehdä samalla vaivalla kaksinkertainen määrä. Toffeekerroksen keitteleminen nimittäin kestää puolisen tuntia ja samalla kertaa olisi tosiaan kiehunut isompikin määrä. Näitä on kiva paketoida vaikka sellofaaniin pieneksi lahjaksi tai viemiseksi.

Muutin ohjetta hieman lehden ohjeesta. Pohjassa ja täytteessä laitoin voin tilalle laktoositonta Keiju-margariiniä. Tumman suklaan tilalle laitoin maitosuklaata ja vaalean siirapin korvasin vaahterasiirapilla. Kaikki muutokset toimivat hyvin. Pohjaan laitoin ohjeen mukaan leivinjauhetta, vaikka se epäilytti minua jo tekovaiheessa. Leivinjauheelle ei mielestäni ole mitään tarvetta. Pohjan "taikina" on erittäin muruinen seos, joka ei muistuta taikinaa alkuunkaan, eikä pohja kohonnut uunissa ollenkaan. Pohjaa pidetään uunissa vain kymmenen minuuttia ja siinä ajassa seos vain hieman kuivahtaa ja muuttuu murokeksimäiseksi pohjaksi. Jatkossa en siis laita näihin leivinjauhetta ollenkaan.

Kermakaramelliruudut

Pohja

75 g sulatettua margariiniä (tai voita)
½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
½ tl leivinjauhetta ??

Kermakaramellitäyte

50 g margariiniä (tai voita)
1 ½ dl vaahterasiirappia (tai vaaleaa siirappia)
1 ½ dl kuohukermaa

Koristelu

175 g sulatettua maitosuklaata (tai tummaa suklaata)

Valmistetaan ensin pohja. Sekoita kaikki ainekset keskenään murumaiseksi massaksi. Taputtele massa noin 20x20 cm kokoiseen vuokaan leivinpaperin päälle. Paista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Seuraavaksi tehdään karamellitäyte. Sulata voi kattilassa. Lisää siirappi ja kerma. Kiehauta seos ja hauduta sitä pienemmällä lämmöllä 20-30 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sopivan sitkeää. Kätevintä on käyttää lämpömittaria (esimerkiksi kinkunpaistomittari käy oikein hyvin). Seos on sopivan sitkeää, kun mittari näyttää 125 astetta. Kuumemmaksi ei kannata päästää, muuten kerroksesta tulee liian kova. 122 asteisena karamellikerroksesta tulee hieman pehmeämpi. Levitä karamellitäyte pohjan päälle.

Tee suklaakuorrute hieman jäähtyneen karamellitäytteen päälle. Sulata suklaa mikrossa lämmittäen sitä 20-30 sekuntia kerrallaan ja sekoita suklaata jokaisen lämmityskerran välissä. Levitä sulatettu suklaa karamellitäytteen päälle. Anna jäähtyä muutama tunti, kunnes suklaa on jähmettynyt. Leikkaa kakku terävällä veitsellä pieniksi ruuduiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti