sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Glühweinia ja piparkakkusia

Keski-Euroopan joulussa yksi tunnelmallisimmista asioista on glühwein joulutorilla nautiskeltuna. Glühwein muistuttaa glögiä, mutta mielestäni se on paljon parempaa kuin glögi. Eilen keittelin glühweinia kotona tämän vuoden Kaikkien aikojen jouluherkut -lehden ohjeella. Tuoksu ja maku olivat aivan täydellisiä. Tätä voisi keitellä jouluaattona uudelleen.

Glühweinin lisukkeeksi leivoin piparkakkusia. Rakastan piparkakkutaikinaa ja taikinan keittämisestä tulee ihana tuoksu kotiin. En niinkään tykkää pipareiden leipomisesta tai pipareista itsestään. Niinpä paistoin piparkakkutaikinasta keksejä, jotka nimesin piparkakkusiksi. Piparkakkuset on helppo tehdä. Piparkakkutaikinan tein tällä Joulureessä jo aiemmin julkaistulla reseptillä. Muutin sen vain vegaaniseksi käyttämällä rasvana laktoositonta Keiju-margariiniä ja lisäämällä kananmunan sijaan kananmunankorviketta, josta kerroin marraskuun maustekakkujutussa. Pyöritellään vaan taikinasta palloja ja litistetään ne melko paksuiksi letuiksi kämmenten välissä. Paistetaan lopuksi 200 asteessa noin 9 minuuttia. Toisen pellillisen paistoin kypsiksi ja toisen jätin hieman vaaleammiksi, jolloin keksien sisään jäi pehmeä, hieman sitkeä sydän, joka maistuu vielä hieman piparkakkutaikinalta. Näistä taisi tulla nyt piparkakkujen korvaaja meillä jatkossakin.

Glühwein

1 pullo punaviiniä
1 appelsiini
2 kanelitankoa
2 tl kokonaisia neilikoita
½ tl kardemummajauhetta (tai 2 tl kokonaisia kardemumman siemeniä)
2 tähtianista
3 rkl sokeria

Kuumenna viini, mutta älä keitä sitä. Pese ja viipaloi appelsiini. Lisää viiniin appelsiiniviipaleet ja mausteet. Kuumenna seosta muutama minuutti, varo keittämästä. Ota kattila liedeltä ja jätä maustumaan noin tunniksi. Siivilöi seos ja kuumenna se uudelleen juuri ennen tarjoilua.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti