tiistai 12. marraskuuta 2013

Gluteenittomat piparkakut



Gluteenittomat piparkakut yllättivät positiivisesti. Taikina ei ollut sen vaikeampi tehdä kuin tavallinenkaan piparkakkutaikina ja valmiit piparkakutkin ovat yllättävän hyviä. Piparit ovat tosin hieman vaaleampia kuin tavalliset piparit, koostumus mureampi ja maku aavistuksen verran laimeampi. Taikina sen sijaan oli aivan samanmakuista kuin tavallinenkin piparkakkutaikina ja sehän se parasta onkin! Resepti on kirjasta Syystunnelmia ja joulun odotusta.

Gluteenittomat piparkakut
(2-3 pellillistä)

50 g voita
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
0,5 dl siirappia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

Kaada voi ja mausteet kulhoon. Kiehauta siirappi ja sokeri ja kaada se voi-mausteseoksen joukkoon. Sekoita kunnes seos jäähtyy. Lisää kananmuna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ja paina siitä piparimuotilla pipareita. Paista piparkakkuja pellillä 200 asteessa n. 5 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Kauniita pipareita, mutta vaaleita. Käytä soodaa, niin saat väriä! Itse leivoin kauan, kauan sitten tavallisia pipareita ja ihmettelin tuota vaaleutta, kas korvasin soodan leivijauheella, ei olisi kannattanut. Riittää, että osa on soodaa, leivinjauhetta voi halutessaan käyttää osaksi myös. Ennen vanhaan pipareita on nostatettu myös hirvesarvisuolalla, väristä en osaa mitään sanoa, mutta ainetta käytettiin myös hyttysten karkoitukseen eli lienee tehokasta sekin, nostatusaineena. Hienoa, että gluteenittomillekin on omat joulun tuoksunsa ja makunsa perinteiseen malliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallisissa pipareissa käytänkin soodaa, enkä ajatellut ollenkaan, että näissäkin leivinjauhe olisi kannattanut korvata soodalla. :) Nämä tuli syötyä nopeammin kuin tavalliset piparit!! Vielä pitää tehdä yksi satsi pipareita ennen joulua ja nyt mietinkin, että teenkö gluteenittomia vai tavallisia pipareita. :)

      Poista
  2. Hei, vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta reseptiltä. :) Mitä jauhoja tarkalleen ottaen käytit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta käytin.

      Poista