sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Piparminttu-salmiakkileivokset


Piparkakkuleivoksista jäi leivoskipinä päälle ja Hopeatoffeen paluusta innostuneena päätin kokeilla tällaisia piparminttu-salmiakkileivoksia. Näistä tulikin aivan syntisen hyviä! Mustan kuorrutteen myötä näistä saa helposti tuunattua myös halloween-leivoksia koristeita vaihtamalla. Pohjassa käytin mausteena salmiakkijauhetta. Sitä oli hiukan haasteellista löytää, mutta lopulta löysin Hockey Pulveri -salmiakkijauhetta pienestä kioskista. Yhdessä purkissa on ruokalusikallinen eli juuri sopiva määrä jauhetta näihin leivoksiin.


Piparminttu-salmiakkileivokset
(12 tai 15 kpl)

Pohja

3 kananmunaa
1 dl sokeria
3,5 rkl vehnäjauhoja
2,5 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl salmiakkijauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita loput aineet keskenään ja lisää seos varovasti sekoittaen vaahdon sekaan. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa 5-7 minuuttia. Kumoa lämmin pohja leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Leikkaa pohja kahteen samankokoiseen osaan.

Täyte

2 dl kermaa
1 purkki vaniljarahkaa
3 tl piparminttuaromia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahdon sekaan varovasti rahka ja piparminttuaromi. Levitä täyte toisen pohjanpuolikkaan päälle tasaisesti. Laita toinen pohjan puolikas täytteen päälle kakuksi. 

Kuorrutus

1 pussi (169 g) Hopeatoffeeta
3/4 dl kermaa

murskattuja polka-karamellejä koristeeksi

Sulata toffee kerman kanssa mikroaaltouunissa 20 sekuntia kerrallaan jokaisen sulatuskerran jälkeen sekoittaen. Levitä seos kakun päälle tasaisesti. Ripottele päälle murskattuja polka-karamelleja. Laita kakku jääkaappiin ja kuorrutteen jäähdyttyä leikkaa kuumalla, isolla veitsellä reunat tasaisiksi ja kakku 12-15 palaksi. Veitsi kannattaa pestä jokaisen leikkausviillon jälkeen kuumalla vedellä. Samalla veitsi kuumenee sopivasti ja kuorrutteen leikkausjäljestä tulee siistimpi.

Toffeekuorrutteen levittäminen oli hiukan haasteellista. Kovin kuuma, notkea kuorrute valuu liian helposti reunojen yli kun taas hiukan jäähtynyt, paksumpi kuorrute on vaikeampi saada tasaisesti levitettyä. Kuorrutin kakun ulkona (katetulla terassilla), jolloin kuuma kuorrute levisi helposti ja tasaisesti kakun pintaan, mutta jäähtyi hetkessä jähmeäksi, jolloin kuorrutetta ei ehtinyt juurikaan valua reunojen yli hukkaan.

10 kommenttia:

  1. Nää kuulostaa kyllä herkulliselta!! <3 Mietinkin tuossa, että vähän muuntelemalla taitaisin saada meillekin sopivan version... Ainoa, mikä tässä mietintää aiheuttaa, niin tuo kuorrute... Mutta katotaan josko mä keksisin jotain tilalle. Meidän salmiakin ystävät täällä kotona kyllä ihastuisivat tähän takuulla. Mä postaan, jos saan jotain aikaiseksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä teillä on se "kielletty" ainesosa? Makuja vaihtamalla näistä saa kehiteltyä vaikka mitä. :)

      Poista
    2. Meillä on maito kiellettyjen listalla sekä leipomusten täytyy olla gluteenittomia. Gluteeniton ei ole tässä ollenkaan ongelma, vaan tuo päällinen... Mutta tuo salmiakki on meillä se suuri herkku, niin siksi tämä houkuttaa kokeilemaan. ;) Sisään mä meinasin, että laittas kauravanilliinikastikkeen, se ajaa tuon rahkan aseman. Jos vaikka laittas tuota kauravanilliinikastiketta päällekin ja rouhis siihen turkinpippureita. Sillä sais ainakin vähän lisää salmiakin makua.

      Poista
  2. Kuulostaa aivan hurjan herkullisilta! :)

    VastaaPoista
  3. Mä testasin näitä meidän raaka-aineilla. :) Hyvin tuntui maistuvan nekin. Eipä tarvinnut hukkaan muruakaan laittaa... :D
    Laitan jossain kohtaa blogiini kuvan. Näin herkullisen näköisiä niistä ei kyllä tullut, mutta maku oli tosi hyvä. Mä en voinutkaan laittaa noita turkinpippureita, kun niissä oli joku pippuriaromi. Meidän neiti kun niin allerginen oikeillle pippureille, niin en uskaltautunut kokeilemaan.
    Sekaan mä jauhoin morttelilla jauhoksi Lakrisal karkkeja. Jauhaantuivat tosi hyvin. Enempi olis saanut niitä Lakrisaleja olla, ens kerralla laitan muutaman karkin enempi. Ehkä joku 8 karkkia vois olla hyvä määrä, en tiiä... Kokeilemallahan se selviää!!
    Mä laitoin väliin ja päälle kauravanilliinikastiketta, joka sopi siihen kyllä tosi hyvin. Päälle oli tarkoitus pilkkoa salmiakkiaakkosia, mutta olivat sen verran sitkeitä, että jätin sen homman tekemättä, kun meinasin sormiini leikata. ;)
    Mutta iso kiitos tästäkin ohjeesta!!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa! :) Oliskohan salmiakkiaakkoset sulaneet mikrossa? Ja vielä jos olisi sulaneena notkistanut jollain nesteellä. En ole koskaan moista tehnyt, mutta kokeilla voisi sitäkin. :)

      Poista
    2. Hmm... Hyvä idea!! Täytyypä testata. :) Jos sinne sekaan lorauttais vähän kaurakermaa, niin vois olla aika hyvä. Jossain kohtaa siis uusi kokeilu! ;) Yhden lapsen synttäreitäkin tuossa kohta puoliin juhlitaan, niin sitä ennen tämä täytyy testata, josko vois vaikka vieraillekin tarjoilla.

      Poista
  4. Nyt laitoin kuvan meidän leivoksista... ;D Ne on hiukan verran mitättömämmän näköiset, kun nää sun herkut. Mutta tämä ohje tehdä toistekin ja katsotaan, mitä niistä tulee!! :)
    Mukavaa alkavaa viikkoa!! <3

    VastaaPoista