perjantai 31. elokuuta 2012

Arvonta: Voita puolen vuoden Kotivinkki-lehdet

Tämän blogitekstin myötä alkavassa arvonnassa yksi onnekas Joulureen lukija voittaa itselleen puolen vuoden Kotivinkki-lehdet kotiinkannettuna. Osallistuminen tapahtuu näin:

Valitse oma suosikkisi Kotivinkin sivuilla olevista resepteistä (klikkaa tästä). Sen jälkeen palaa takaisin tälle sivulle ja kirjoita kommenttikenttään suosikkireseptisi nimi, niin olet mukana arvonnassa. Kommentissa tulee näkyä myös sähköpostiosoite tai blogger-tunnus, jonka kautta pystyn lähettämään sähköpostia voittajalle. Puutteelliset kommentit eivät osallistu arvontaan.

Kotivinkin sivuilta muuten löytyy myös helppoja leivonnaisia jouluun!

Osallistumisaika alkaa NYT ja päättyy perjantaina 14.9. klo 21.00. Arvon voittajan perinteisellä tyylillä, eli osallistujien nimet lappuihin, laput jouluhattuun ja onnetar nostakoon voittajan nimen hatusta.

Palkinto lähetetään vain Suomeen.

Onnea arvontaan!!!

torstai 30. elokuuta 2012

Salainen Jouluystävä 2012 - ilmoittautuminen

Nyt alkaa kauan odotettu Salainen Jouluystävä 2012!

Säännöt:

Salaiseen Jouluystävään osallistuville arvotaan kullekin oma Salainen Jouluystävä, jolle tulee lähettää kolme 10€:n arvoista jouluista pakettia. Postikulut eivät sisälly kymmeneen euroon.

     - 1. paketti on oltava perillä 22.9.-21.10.
     - 2. paketti on oltava perillä 22.10.-21.11.
     - 3. paketti on oltava perillä 22.11.-21.12.

Tarkoitus on, ettei pakettia lähetettäessä paljasteta lähettäjän henkilöllisyyttä. Paketin lähetystapa on vapaasti valittavissa, kunhan huolehdit siitä, että paketti on ajallaan vastaanottajalla.

Saatuasi paketin, ota paketin sisällöstä valokuva, kirjoita siitä lyhyt kuvaus ja julkaise omassa blogissasi sekä lähetä blogijuttusi linkki Joulureen sähköpostiin. Jos sinulla ei ole omaa julkista blogia, lähetä valokuva ja teksti sähköpostitse osoitteeseen joulureki (a) gmail.com, niin julkaisen paketin sisällön Joulureessä.

Myös ulkomailla asuvat voivat osallistua, mikäli löytyy riittävästi osallistujia, jotka ovat halukkaita lähettämään paketin ulkomaille.

Mikäli sääntöjä ei noudateta, allekirjoittanut toimii tuomarina.

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse osoitteeseen joulureki (a) gmail.com. (Laita osoitteeseen (a):n tilalle @-merkki). Kerro viestissä itsestäsi seuraavat asiat:

Nimi:
Osoite:
Nimimerkki (jos et halua esiintyä paketteihin liittyvissä jutuissa etunimelläsi):
Ikä:
Mistä pidät:
Kerro jotain itsestäsi:
(Mahdollisen) Blogisi osoite:
Oletko valmis lähettämään paketteja ulkomaille:

Antamasi tiedot annetaan ainoastaan henkilölle, joka lähettää sinulle salaisia paketteja. Vain etunimesi (tai nimimerkkisi) sekä mahdollisen blogisi osoite julkaistaan Joulureessä.

Ilmoittautuminen alkaa NYT ja päättyy 16.9. Arvon jokaiselle osallistujalle oman Salaisen Jouluystävän ilmoittautumisen päätyttyä ja lähetän yhteystiedot kullekin sähköpostitse.

Tervetuloa mukaan uudet ja entiset salaiset ystävät! Tehdään tästä joulunodotuksesta taianomainen kaikille Salaisille Jouluystävillemme!

Salaisin Jouluterveisin,
Teija

PS. Laittakaa myös listaa mahdollisista allergioista, mikäli epäilette niiden vaikuttavan paketin sisältöön.

tiistai 28. elokuuta 2012

Maustekakku


Tämä maustekakkuresepti on useimmin käyttämäni kuivakakkuresepti. Ohje on ollut minulla ainakin 15 vuotta, enkä yhtään muista mistä sen olen saanut. Tässä ohjeessa mukavinta on se, että leipoessa ei tarvitse sähkövatkainta ollenkaan, pelkkä lasta riittää sekoittamiseen. Ohjeen helppouden lisäksi kakku on tietenkin oikein hyvänmakuinen ja siitä tulee ihana jouluinen tuoksu keittiöön.

Maustekakku

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl maustepippuria
1 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa

2 dl maitoa
1,5 tl soodaa

2 kananmunaa
125 g voisulaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon maito-soodaseos ja sekoita. Lisää kananmunat ja voisula. Sekoita huolellisesti ja kaada taikina voideltuun korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.


PS. Salaisen Jouluystävän ilmoittautuminen alkaa ihan lähipäivinä... ;)

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Elokuun jouluostoksia

Jouluostosten teko on järkevintä joulusesongin ulkopuolella. Minulla on taipumus löytää kaupoista joulutavaroita ympäri vuoden. Yleensä ne on sysätty tavaratalojen hiljaisimpiin nurkkiin mielettömät alennuslaput seuranaan. Tällaisia juttuja on tarttunut mukaani viime aikoina:

Kynttilämansetteja Kodin1:stä, hinta 0,20€/kpl. Nämä ovat aivan hurjan söpöjä! Olisi vastuutonta ja erittäin vaarallista laittaa näitä poltettavien kynttilöiden juurelle, mutta koristeena ja kaukana tulesta nämä ovat oikein kauniita.

Ripustettava Joy-koriste Kodin1:stä, hinta 1,50€. Iiiiihanan punainen! Kaikki punainen on ihanaa. :) Jos ei muuta paikkaa löydy, niin joulukuuseen ainakin.

Silikoninen vuoka Prismasta, hinta hieman yli 4€. Mitään näin jouluista vuokaa minulla ei ole koskaan ollut. En ole vielä ehtinyt kokeilla, mutta heti kun tulee pikkukakun tarve (tai himo), niin tämä otetaan käyttöön


PS. Salaisen Jouluystävän ilmoittautuminen alkaa ensi viikolla. Olkaahan kuulolla! ;)

tiistai 21. elokuuta 2012

Valkoinen kakku


Tämän valkoisen kakun alkuperäinen resepti on viime vuoden Talven juhlat -lehdestä, jossa ohje oli nimellä Mandariinimarsipaanikakku. Yksinkertaistin ohjetta täytteen osalta. En erityisemmin välitä marsipaanikakuista, koska minusta marsipaani ei maistu yhtään millekään, joten tämä kakkukaan ei mielestäni ollut parhaimmasta päästä. Mutta haluan jakaa tämän reseptin kakkupohjan takia. Siitä tuli oikein mainio ja kerrankin erilainen kakunpohja.

Omenainen kakkupohja

150 g voita
3 kananmunaa
2 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl omenasosetta
1 sitruunan raastettu kuori

Sulata voi ja jäähdytä. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita sitruunan raastettu kuori omenasoseen sekaan. Lisää jauhoseos ja omenasose muna-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (n. 22 cm halkaisijaltaan). Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 60 minuuttia.

Alkuperäisessä ohjeessa oli täytteenä omatekoista mandariinihilloa ja kostukkeena sitruslikööriä ja vettä. Minä kostutin kakkuni spritella ja täytteeksi laitoin aprikoosimarmeladia. Marsipaanin alle tein kosteuseristeeksi sokerikreemin, jonka ohje on alla. Koristeeksi laitoin vihreää koristeraetta ja tomusokeria sillä ajatuksella, että nurmelle on satanut ensilumi. =D


Sokerikreemi

 100 g voita
3,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 tl vettä

Vaahdota voi notkeaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeria vähän kerrallaan siivilän läpi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita.

torstai 16. elokuuta 2012

1-vuotias Joulureki


Joulureen ensimmäisestä postauksesta on aikaa tänään täsmälleen vuosi. Vuodessa on tapahtunut PALJON! Paljon enemmän kuin villeimmissä kuvitelmissanikaan uskalsin toivoa. Tänään onkin sopiva päivä katsastaa menneeseen. Mitä on tapahtunut Joulureessä ja sen ympärillä ja ketä täällä on käynyt.

Vuosi sitten saimme siskontyttöni Wiltsun kanssa päihimme ajatuksen perustaa joulublogi. Olimme pariin otteeseen kirjoittaneet eri aiheista blogia yhdessä, mutta molemmat blogit kaatuivat innostuksen puutteeseen ennen kuin ehtivät edes kunnolla alkaakaan. Kumpikin olimme leikitelleet ajatusta joulublogistakin, mutta vasta tuolloin otimme asian yhdessä puheeksi. Ja siitä se sitten lähti. Suunnittelua kesti yhden illan ja sen jälkeen laitettiin tuulemaan. Wiltsu teki blogille pohjan, minä keksin nimen, esittelytekstin ja kirjoitin ensimmäisen postauksen, joka oli - yllättäen - Rekiretki-laulun sanat. Aiemmin en edes tiennyt, että joulublogeja on olemassa. Koko blogimaailma oli minulle varsin uusi juttu, joten meillä ei ollut mitään ennakkokäsitystä siitä, millainen joulublogin pitäisi olla. Teimme siitä oman näköisemme.

Joulureki rupesi etenemään vauhdilla. Vain muutaman viikon olemassaolon jälkeen laitoimme pystyyn Salaisen Jouluystävän, johon tuli 11 osallistujaa. Kierros onnistui hyvin ja meillä kaikilla oli mukavaa pakettiemme kanssa. Salainen Jouluystävä 2012 alkaa ilmoittautumisella muutaman viikon kuluttua, joten olkaahan kuulolla. Viime syksynä saimme myös uuden hienon otsikkobannerin, jonka mieheni työkaveri avuliaasti teki meille.

Marraskuussa pamahti oikein kunnolla, kun meihin otettiin yhteyttä Ylen Aamu-tv:stä. No minähän menin, yllytyshullu kun olen. Sen jälkeen kävijämäärä lisääntyi reippaanlaisesti. Aamu-tv:n esiintyminen poiki minulle vielä vierailun Ylen Oulu-radiossa aatonaattona. Mahtavia kokemuksia olivat molemmat tapaukset, en kadu ollenkaan, vaikka jänskätti ihan hurjasti.

Tämä vuosi lähti käyntiin hiljaisesti, eikä ihmekään, harvahan sitä joulua enää jaksaa tammikuussa ajatella. Mutta minäpä jaksan, jouluhullu kun olen. Joulurekeä siis kirjoitettiin myös vuoden ensimmäisinä kuukausina. Ei toki yhtä tiuhaan tahtiin kuin joulun alla, mutta ilman pidempiä taukoja kuitenkin. Wiltsu ei jaksanut ajatella kevään tullen jouluisia ajatuksia ihan yhtä paljon kuin minä, joten hän jättäytyi Joulureestä pois toukokuussa. Tosin ei ole aivan mahdoton ajatus, että hän tulisi aputontuksi vielä jossain vaiheessa - aika näyttää.

Juuri kun ajattelin kesän tulleen ja ihmisten unohtaneen viimeistään siinä vaiheessa kaiken jouluun liittyvän, tuli minulle sähköpostia MeNaiset-lehdestä. En osaa sanoa "ei", joten sinne mentiin. Jouluinen kesäjuttu Joulureen jouluhöperöstä vetäjästä ja toisesta jouluhullusta julkaistiin juhannusviikon MeNaisissa.

Vauhdikas on siis ollut vuosi. Paljon on tehty myös kotona. Keittiössä on leivottu ja kokkailtu useammin kuin koskaan aikaisemmin. Askartelun maailma on avautunut minulle uudelleen useiden vuosien hiljaiselon jälkeen. Joulumusiikista ja jouluelokuvista on tullut nautittua mielin määrin. Kaiken kaikkiaan jouluinen fiilis on yllä koko ajan, eikä se ole ollenkaan hassumpaa. Suosikkijuttuja blogissa minulle ovat olleet paljettikoristeiset joulupallot, kakkupaperienkelit, kanelikaakao, lumiukkosoppa, dajm, suussasulava suklaakakku ja monet, monet muut.

Ketä täällä on sitten käynyt ja mitä he ovat lukeneet? Eniten kävijöitä on ollut Suomen lisäksi Yhdysvalloista, Venäjältä, Ruotsista, Saksasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Tanskasta, Kanadasta ja Kuwaitista. He ovat lukeneet kaikista eniten juttuja Maraboun konvehdeista, Lumiukkosopasta ja viime vuoden arvonnasta. Eniten kävijöitä oli viime marraskuussa, jolloin käyntejä oli hieman yli 19000. Yhteensä Joulureessä on vierailtu reilut 55000 kertaa.

Myös muista blogeista on tullut käyntejä. Eniten kävijöitä on tullut Wiltsun omasta lastenvaateblogista Kahden Tähden Lentoa sekä joulublogeista Keltaisen talon joulunodotusta ja Jouluisia hetkiä. Kiitokset teille ja kaikille muillekin, jotka ovat linkittäneet Joulureen blogiinsa!!! Minä olen tehnyt periaatepäätöksen, että en linkitä muita blogeja Joulurekeen, koska listan ylläpitäminen toisi lisää työtä ja haluan keskittää kaiken jouluisen energiani juttujen kirjoittamiseen.

Kiitokset, kun olette olleet mukana! Kiitokset, kun olette kommentoineet ahkerasti! Kiitokset erityisesti siitä, että olette ottaneet Joulureen niin sydämellisesti vastaan! Parempaa blogivuotta en olisi voinut toivoa. Toivottavasti Joulureen tänään alkava toinen vuosi on yhtä tunnelmallinen ja ihana kuin ensimmäinenkin vuosi oli. :)


tiistai 14. elokuuta 2012

Porosuupalat



Viikonloppuna valmistui hervottoman hyvänmakuisia porosuupaloja. Nämä kilpailevat vahvasti poropiiraiden kanssa joulupöytään pääsystä. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että molemmat pääsevät. Ohje on viime vuoden Kotivinkin Jouluherkut-lehdestä, tosin muutin sen suunnilleen kaksinkertaiseksi, jotta sain tehtyä kerralla enemmän.

Porosuupalat
 (n. 49 kpl)

rieskalevyjä (esim. pussillinen Fazerin Rullarieskaa)
150 g kylmäsavuporo(rouhetta)
250 g maustamatonta tuorejuustoa
30 g piparjuuritahnaa (voimakasta)
300 g ranskankermaa
 2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Leikkaa poro pieniksi kuutioiksi (jos ei ole jo rouheena). Sekoita poro, tuorejuusto, piparjuuritahna, ranskankerma ja persilja täytteeksi. Levitä täytettä rieskoille. Kääri rieskat napakaksi rullaksi ja leikkaa annospaloiksi. Yhdestä Fazerin Rullarieskalevystä tulee n. 7 suupalaa.

Ostin piparjuuritahnan Ruotsista ja se sattui olemaan aika voimakasta. En ole aiemmin käyttänyt piparjuuritahnaa, joten Suomesta ostettuja kannattaa varmasti ensin maistella sellaisenaan, jotta tietää paljonko sitä itse haluaa laittaa täytteeseen.

lauantai 11. elokuuta 2012

Mausteinen porkkanakakku

Tämä jouluisen porkkanakakun ohje löytyi vuoden 2010 Kotivinkin Jouluherkut-lehdestä. Minulla on melko neutraali suhde porkkanakakkuihin yleisesti, mutta tämä valloitti sydämeni. Tätä tehdään ehdottomasti toistekin!





















Mausteinen porkkanakakku

2 kananmunaa
1 ½ dl ruokosokeria
3 dl porkkanaraastetta
1 dl rypsiöljyä
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa

1 paketti appelsiinituorejuustoa

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon porkkanaraaste ja öljy. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia. Jäähdytä kakkua hetki ja kumoa se. Levitä appelsiinituorejuustoa kuorrutteeksi.

Alkuperäisessä ohjeessa kakku oli kuorrutettu vaniljatuorejuustolla ja hillotuilla appelsiininpaloilla. Oikaisin käyttämällä appelsiinituorejuustoa ja tykkäsin kyllä siitä. Tässä meidän uudessa kodissa on melkoisen ärhäkkä uusi uuni, joten paistoaikaa kannattaa tarkkailla oman uunin tehokkuuden mukaan.

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kanadan kauneuksia

Sain taas tällä viikolla postia kanadalaiselta kirjeystävältäni. Tämä postaus ei paljon tekstiä kaipaa. Sanottakoon kuitenkin sen verran, että nämä skannerilla otetut kuvat eivät tee oikeutta todellisuudelle.









Kahden ensimmäisen pakkauksen kuvat ovat todella paksua kaksinkerroksista pahvia lisukkeena kimalletta, timantteja ja helmiä. Pakkaukset ovat hieman skannerin ruutua pidempiä.

Noin 30 cm pitkät suikaleet ovat postikortin vahvuista kartonkia, näkyvät ruudulla jonkin verran oikeaa kokoaan suurempina. Osassa kimalletta koristeina.

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Mummon suklaakakku


Eilen valmistui Suklaa-kirjan ohjeella täydellisyyttä hipova suklaakakku. Ja voi mahdotonta, tämä on tosiaankin ehdottomasti paras suklaakakku mitä olen koskaan leiponut. Saattaa olla jopa paras suklaakakku, mitä olen koskaan edes syönyt. ♥ Suklaan ystävät, kokeilkaa ihmeessä!!

Mummon suklaakakku

200 g tummaa suklaata
120 g voita + hiukan vuoan voiteluun
6 kananmunaa
200 g sokeria
70 g Maizenaa + hiukan vuoan jauhottamiseen
lisukkeeksi vaniljakastiketta ja aprikoosimarmeladia

Sulata suklaa vaikkapa mikrossa. Anna sulaneen suklaan hiukan jäähtyä ja sekoita joukkoon huoneenlämmössä pehmennyt voi. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää Maizena ja voi-suklaaseos. Vatkaa tasaiseksi ja kaada voideltuun, jauhotettuun vuokaan. Paista 180 asteessa 30 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä, ennen kuin kumoat sen vuoasta. Tarjoile vaniljakastikkeen ja aprikoosimarmeladin kanssa.

Useimmat suklaakakut ovat koostumukseltaa niin tuhteja, että jopa minunlaiselleni suklaafanille viimeiset lusikalliset voivat olla haasteellista syötävää. Täyteläisyydestään huolimatta tämä suklaakakku ei ole lainkaan tunkkainen, vaan sitä tekee mieli koko ajan lisää. Yhdestä kakusta tulee n. 10 palaa, joten kannattaa olla useampi syöjä kakkua tuhoamassa, ettei tule vahingossa itse syöneeksi koko kakkua. :)

lauantai 4. elokuuta 2012

Joulun Taikaa

Olen jo viime marraskuusta lähtien lueskellut Joulun Taikaa -keskustelupalstaa. Siellä jouluhöpsöt juttelevat joulujutuista ympäri vuoden. Keskustelu on aktiivista silloinkin, kun muut ihmiset eivät vielä jaksa ajatella joulua. Palstan tunnelma on aivan mahtava! Kaikilla muilla keskustelupalstoilla näyttää olevan ainakin välillä enemmän tai vähemmän myös negatiivista kirjoittelua, mutta Joulun Taikaa -palstalta se on poissa. Juuri siksi ihastuin palstaan niin paljon, että lopulta rekisteröidyin lukijaksi ylläpitäjä Sarpan pienellä kannustuksella. Rekisteröityneille käyttäjille on enemmän keskusteluja, kuin mitä julkisesti näkyy, joten aivan kaikkea ei tarvitse kaiken kansan nähtäväksi kirjoittaa. Tulkaahan piipahtamaan Joulun Taikaa -palstalla ja jouluhulluiksi itsensä tunnustavien kannattaa ilman muuta liittyä joukkoon!

Joulun Taikaa
joulu on pienten ihmeiden aikaa...