perjantai 29. kesäkuuta 2012

Friends with Kids

Joulutunnelman luomiseen ei useinkaan paljoa tarvita. Eilen pääsin joulufiilikseen elokuvateatterissa, kun kävin katsomassa komedian Friends with Kids. Vaikkei elokuva varsinaisesti joululeffa ollutkaan, piipahdettiin siinä joulussa pariinkin otteeseen ja sehän minulle riitti. Tarina oli leppoisa ja ennalta-arvattavissa. Ystävykset Jason ja Julie seuraavat muiden ystäviensä perhe-elämää järkyttyneinä ja päättävät hankkia lapsen, jotta välttäisivät väistämättömän eron, joka muille näyttää pikkuhiljaa hiipivän lasten saamisen jälkeen. Yllätyksettömyydestään huolimatta tai juuri siitä johtuen elokuva oli todellinen aivot-narikkaan-leffa, jonka parissa romanttisen komedian ystävä rentoutuu takuuvarmasti. Ainoan miinuksen antaisin naispääosan esittäjästä. Joku muu näyttelijä olisi sopinut rooliin paremmin kuin Jennifer Westfeldt, joka oli myös kirjoittanut ja ohjannut elokuvan. Mutta silti, suosittelen!
(kuva: www.friendswithkids.com)

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Lasitähdet


Näiden ihanien tähtipikkuleipien ohjetta olen silmäillyt tasaisin väliajoin viime syksystä saakka. Nyt sain viimeinkin aikaiseksi tehdä niitä ja kyllä kannatti. Ovat kyllä niin kauniita, että näitä kannattaa tehdä jo vaikkapa pelkästään koristeeksi, eikä makukaan ole yhtään hassumpi. Ohje on kirjasta Joulua! ja se menee muutosteni jälkeen näin:

Lasitähdet
 (n. 50 kpl)

200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
kovia vadelmapastilleja tai -tikkareita

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi seokseksi. Lisää kananmuna. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja jauhot. Vaivaa taikina hyvin. Kääri se kelmuun ja anna levätä kylmässä vähintään tunnin ajan ennen käyttöä. Kauli taikina vajaan 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla tähtiä ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paina niiden keskelle pienemmällä tähtimuotilla aukko. Hienonna karkit ja nosta karkkimursketta pieni keko jokaisen tähden keskelle. Paista pikkuleipiä n. 6 minuuttia 200 asteessa. Vedä pikkuleivät leivinpaperin kanssa pelliltä pois ja anna niiden jäähtyä paperin päällä.

Vadelmakarkkien puuttuessa tein karkkimurskeen Muumi-tikkareista. Makuina olivat päärynä ja mansikka. Sopivat tähän tarkoitukseen oikein hyvin näin kesällä, mutta joulua varten aion etsiä vadelmakarkkeja, koska niiden maku on jouluisampi. Näistä tuli kauniita ja hyviä ja olivat paljon helpompi tehdä, kuin mitä etukäteen kuvittelin.


keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Kanelinen pähkinäsuklaakakku

Joulureen ohjaamossa juustokakkuiltiin pitkästä aikaa. Tällä kertaa valmistui kanelinen pähkinäsuklaakakku Kinuskikissan ohjetta hivenen muunnellen.

Kanelinen pähkinäsuklaakakku

Pohja:
180 g kaurakeksejä
1 tl kanelia
80 g voita

Valkuais-kermavaahto:
2 valkuaista
6 dl kuohukermaa

Pähkinäsuklaatäyte:
3 liivatelehteä
½ valkuais-kermavaahdosta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl Nutella-pähkinäsuklaalevitettä
2 rkl vettä

Kaneli-pähkinätäyte:
3 liivatelehteä
½ valkuais-kermavaahdosta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (120 g) Kidius-vaniljavanukasta
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
½ dl hasselpähkinärouhetta
2 rkl vettä

Koristelu: Wienernougatrouhetta ja valkoisia koristekuulia

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit minigrip-pussiin suljettuna kaulimella. Sekoita murskaan kaneli. Yhdistä voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma ja yhdistä valkuaisvaahtoon.

Laita pähkinäsuklaatäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota puolet valkuais-kermavaahdosta ja sekoita siihen tuorejuusto ja pähkinäsuklaalevite. Kiehauta vesi ja sekoita siihen liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Laita kaneli-pähkinätäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita jäljellä olevaan valkuais-kermavaahtoon tuorejuusto, vaniljavanukas, sokeri, kaneli ja hasselpähkinärouhe. Kiehauta vesi ja sekoita siihen liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen. Kaada vuokaan pähkinäsuklaatäytteen päälle. Tasoita pinta. Vuokaa heiluttamalla levitysjäljet tasoittuvat. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Koristele haluamallasi tavalla juuri ennen tarjoilua.

Kakun koostumus oli oikein hyvä. Maku oli muuten hyvä, paitsi (jopa) minun makuuni aivan liian makea. Ainakin sokerin jätän seuraavalla kerralla päällimmäisestä täytekerroksesta kokonaan pois. Lisäksi mietin, jos tuohon alempaan täytekerrokseen laittaisi vaikka tilkkasen lime- tai sitruunamehua makeutta lieventämään. Kertokaa ihmeessä kokemuksia, jos ehditte kokeilla muunnoksia ennen minua.

Kuvien kanssa meinasi käydä köpelösti. Kakku oli melkein kokonaan syöty, ennen kuin selvisin kamerani kanssa apajille. Mutta kerkesin kuitenkin, vaikkakin hieman heiveröisin tuloksin, sillä koristeet olivat jo ehtineet sulaa kakun pintaan.


torstai 7. kesäkuuta 2012

Lihapasteijat


Välillä tekee mieli suolaistakin herkkua, niinpä tein lihapasteijoita. Taikinana käytin 1 kg valmiita voitaikinalevyjä ja täyte valmistui suurinpiirtein näin:

400 g jauhelihaa
1 sipuli (ruskistin jauhelihan kanssa)
2 hengen annos keitettyä riisiä
1 keitetty kananmuna kuutioituna
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
cayennepippuria maun mukaan

Kaulitsin voitaikinalevyjä sen verran, että yhdestä levystä sai kolme neliötä. Sitten vaan täyte taikinaneliön keskelle, levy taitetaan kaksinkerroin, haarukalla painellen reunat kiinni ja lopuksi voitelu kananmunalla ennen uuniin menoa. Paistoin 225 asteessa n. 12 minuuttia. Ulkonäköön en ollut tyytyväinen, kauniimpia olisin toivonut, mutta maku oli oikein mainio. Näinä viileinä alkukesän päivinä toimii mainiosti välipalana vaikkapa kaakaon kanssa.