lauantai 23. kesäkuuta 2012

Lasitähdet


Näiden ihanien tähtipikkuleipien ohjetta olen silmäillyt tasaisin väliajoin viime syksystä saakka. Nyt sain viimeinkin aikaiseksi tehdä niitä ja kyllä kannatti. Ovat kyllä niin kauniita, että näitä kannattaa tehdä jo vaikkapa pelkästään koristeeksi, eikä makukaan ole yhtään hassumpi. Ohje on kirjasta Joulua! ja se menee muutosteni jälkeen näin:

Lasitähdet
 (n. 50 kpl)

200 g voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
kovia vadelmapastilleja tai -tikkareita

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi seokseksi. Lisää kananmuna. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja jauhot. Vaivaa taikina hyvin. Kääri se kelmuun ja anna levätä kylmässä vähintään tunnin ajan ennen käyttöä. Kauli taikina vajaan 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla tähtiä ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paina niiden keskelle pienemmällä tähtimuotilla aukko. Hienonna karkit ja nosta karkkimursketta pieni keko jokaisen tähden keskelle. Paista pikkuleipiä n. 6 minuuttia 200 asteessa. Vedä pikkuleivät leivinpaperin kanssa pelliltä pois ja anna niiden jäähtyä paperin päällä.

Vadelmakarkkien puuttuessa tein karkkimurskeen Muumi-tikkareista. Makuina olivat päärynä ja mansikka. Sopivat tähän tarkoitukseen oikein hyvin näin kesällä, mutta joulua varten aion etsiä vadelmakarkkeja, koska niiden maku on jouluisampi. Näistä tuli kauniita ja hyviä ja olivat paljon helpompi tehdä, kuin mitä etukäteen kuvittelin.


4 kommenttia:

  1. Muistan kokeilleeni näitä joskus.. ehkä kymmenen vuotta sitten. Silloin oli epäonnea karkkien kanssa. Toiset eivät sulaneet ollenkaan ja jotkut kuohuivat, eivätkä pysyneet aukossa. Muistelen, että ohjeessa neuvottiin käyttämään jotain pehmeitä karkkeja. Mutta nuo sinun tekemät on ainakin onnistuneita ja nättejä! :) Tee uusi satsi joulun lähettyvillä ja laita silloin toinen karkkivinkki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ohjeessa oli valmiina kovat karkit. Eivät varmasti onnistuisi pehmeillä, koska keskikohdasta kuuluu tulla kova ja lasimainen. Teen heti uuden satsin, kunhan löydän muutamia erilaisia karkkeja joilla kokeilla. :) Myös Fazerin Tutti Frutti -rouheella onnistui, mutta väristä ei tullut niillä kovin hyvä (ruskeahko).

      Poista
  2. Martha Stewardin ohjelmassa tehtiin vastaavia pipareitä,mutta kesäisinä perhosina.Ihanaa,että täältä sain nyt ohjeen pipareihin! Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana idea tuo perhosetkin! Näiden pipareiden tekemisen jälkeen olen kaikissa kaupoissa selannut piparimuotit, että minkä muun muotoisiin löytyisi samanlaiset mutta erikokoiset muotit. :) Sydämiin nyt ainakin löytyy helpostikin, toivottavasti monia muitakin vielä ennen joulua.

      Poista