sunnuntai 28. elokuuta 2011

Neljä joulua yhdessä päivässä



Minä rakastan joululeffoja. Katson niitä ympäri vuoden, mutta varsinkin näin syksyn saapuessa alan virittäytyä pikkuhiljaa kunnon joulutunnelmaan joululeffojen kanssa. Ostin viime viikolla vuonna 2009 ilmestyneen elokuvan ”Neljä joulua yhdessä päivässä”. Tämä vaikutti hyvältä, kaksi lemppariani yhdessä paketissa; joulu ja Reese Witherspoon. Reese Witherspoon on ehdoton suosikkinäyttelijäni ja voisin ylistää häntä vaikka kuinka pitkään. Minä ja Reese olemme samanikäisiäkin ja toivoisin todella näyttäväni yhtä hyvältä kuin hän. Mutta koska tämä ei ole miksiminäenolereesewitherspoonblogi vaan joulublogi, niin yritänkin nyt parhaan taitoni mukaan keskittyä elokuvasta kertomiseen enkä Reese Witherspooniin.

Tosin muuta hyvää kerrottavaa tästä elokuvasta en keksikään. Takakannessa oli kerrottu koko ”juoni”. Elokuva kertoo pariskunnasta, jotka molemmat ovat avioeroperheistä. Tahtomattaan he joutuvat yhtenä jouluna vierailemaan kummankin osapuolen molempien vanhempien luona. Aika kirjavaa sakkia näyttivät olevan nämä perheet. Dvd-kotelon takakannen mukaan tämä elokuva on ”hyväntuulinen ja mahtavat naurut tarjoava komedia”. En ole samaa mieltä, en ollenkaan. Ei-jouluihmisen mielestä tämä sekametelisoppa saattaa olla jopa hauska, mutta näin jouluihmisenä en osannut innostua. Minusta tämä elokuva melkeinpä pilkkaa joulua. Paljon parempiakin joululeffoja on saatavilla. Onko kukaan teistä katsonut tätä leffaa? Mitä mieltä olitte?

lauantai 27. elokuuta 2011

Uuniriisipuuro

Riisipuuro kuuluu jouluun, tottahan toki. Mieluiten uunissa valmistettu. Syön riisipuuroni yleensä jouluna luumukiisselin kanssa. Mies syö kanelin ja sokerin kanssa. Lapset syövät sen kanssa, mitä on tarjolla. Tapoja on monia. Miten sinä syöt puurosi? Kuuluuko puuro jouluusi?

Jouluaamuisin puuro valmistuu uunissa itsestään muiden touhujen ohella. Jokainen nyt varmasti osaa puuron uunissa valmistaa, mutta laitetaan nyt ohje ylös, vaikka itseäni varten, jos sattuu muisti joskus pätkimään, enkä tajua riisipaketin kyljestä luntata ;)

Uuniriisipuuro
(4 hengelle)

2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
0,5 tl suolaa

voita tai margariinia vuoan voiteluun

Voitele vuoka. Mittaa kaikki ainekset vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin puolitoista tuntia. 

Ja se on siinä.


Tällä kertaa söin puuroni mansikkakiisselin kera. Loppupuurosta oli tarkoitus tehdä huomenna jotain muuta herkkua, mutta kaikki puurot teki niin hyvin kauppansa, ettei rippeitä jäänyt hyödynnettäviksi.

torstai 25. elokuuta 2011

Joulutortut aprikoositäytteellä

Tykkään joulutortuista ihan mahdottomasti. Luumumarmeladista sen sijaan en pidä ollenkaan. Siksipä meillä tehdäänkin aina hiukan perinteestä poikkeavia joulutorttuja. Olen kokeillut varmaan suurinta osaa kaupan hyllyllä olevista marmeladeista joulutorttujen täytteeksi ja ehdoton suosikkini on aprikoosimarmeladi. Kannattaa kokeilla!
Tortut teen aina valmistaikinasta. Lempparini on Myllyn paras –torttutaikina. Näin elokuussa saa olla tyytyväinen, jos löytää minkäänlaista torttutaikinaa kaupasta, joten jouduin tällä kertaa tyytymään Sunnuntai-taikinaan. Molemmista tulee kyllä hyviä torttuja, mutta Myllyn paras –taikinasta paistuu lehtevämmät joulutortut.
Tänään tein ensimmäiset joulutortut tälle syksylle ja jopas tuli hyviä!!

maanantai 22. elokuuta 2011

Joulua pakoon

Kuinka helppoa on jättää joulu kokonaan väliin? Ei kovin helppoa ainakaan John Grishamin kirjan perusteella. Pidän Grishamin kirjoista muutenkin todella paljon, mutta ”Joulua pakoon” –kirjasta on tullut ehdoton suosikkini. En koskaan lähtisi joulua pakoon, sehän on paras aika vuodesta. Hiukan skeptisenä rupesinkin kirjaa lukemaan, koska jo pelkkä nimi oli minusta masentava. Mutta kirja olikin aivan mielettömän hauska! Ja taas kerran tuli todistetuksi, että joulu on aina joulu, vaikka kuinka muuta yrittäisi.



Kirjasta on tehty myös elokuva, jonka nimi on ”Skipataan joulu”. Oikein hauska elokuva. Hiukan halvan oloiselta kylläkin tuntui, kun olin ensin lukenut kirjan, mutta mitä useammin katson elokuvan, sitä enemmän siitä pidän. Jos olisin katsonut elokuvan ennen kirjan lukemista, olisin varmasti nauttinut elokuvasta enemmän jo heti ensi katsomalla.



Vaikka aihe onkin masentava (joulun väliin jättäminen, kuka ihme sitä nyt haluaisi?), voin silti suositella sekä kirjaa että elokuvaa kaikille jouluihmisille(kin). Hyvän mielen tuojia ovat molemmat ihan mihin aikaan vuodesta tahansa.

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Piparit

Jouluun kuuluu tottakai piparit. Itse en ole kova pipareiden ystävä. Lasten kanssa pipareiden leipominen on kuitenkin hauskaa hommaa ja piparit päätyvätkin alta aikayksikön parempiin suihin. Jo ennen uuniin pääsyä taikinasta on useimmiten päätynyt iso osa. En todellakaan normaalisti vielä aloita pipareiden tekemistä jo elokuussa. Nyt tein poikkeuksen, kun pakastimesta sattui löytymään valmis piparitaikina. En ole koskaan tehnyt taikinaa itse. Ehkä tänä jouluna kokeilen sitäkin. Mutta se vähäinen määrä, mitä meillä pipareita menee, on onnistunut ihan kaupan valmistaikinasta. Tällä kertaa käytin Sunnuntai piparitaikinaa.

Oikeastaan koristelu on mielestäni pipareiden teossa kaikista hauskinta. Koristeltuja pipareita on kiva antaa lahjaksi tai vaikka ripustaa joulukuuseen koristeeksi. Koska jouluun on vielä aikaa (aivan liian kauan), koristelin piparit niillä tarvikkeilla, mitä kaapista löytyi. Piparit saivat pintaansa sokerikuorrutetta, sokeripalloja, kimallegeeliä ja hasselpähkinärouhetta. Viimeisintä en ole koskaan ennen laittanut pipareihin, mutta huvikseen päätin kokeilla ja voin sanoa, että tästä yhdistelmästä tuli uusi suosikkini. Hasselpähkinärouhe tuo pipareihin aivan ihanaa makua. Ja mielestäni hasselpähkinäpipareista tuli aika hauskan näköisiäkin. Kannatti kokeilla. Älkää välittäkö koristelujen epäkohdista, esim. kimallegeeli ei ole aivan täydellisesti pursotettu, mutta ehkä minä vielä jonain päivänä opin ;)


Kuten mainitsinkin, lapset olivat innoissaan apuna ja alla meidän 3-vuotiaan taidonnäyte.

lauantai 20. elokuuta 2011

Jouluglögi

Glögejähän löytyy kaupoista jos jonkinnäköisiä. Tähän aikaan vuodesta tosin vähän huonommin. Ajattelinkin siis ruveta tänään glögin keittoon, jotta saadaan kunnon joulutuoksut kotiin. Alkuperäinen resepti on Kotilieden Suuresta Joulukirjasta. Resepti muuttui matkan varrella jonkin verran, joten lopputulos syntyi tällä ohjeella:

3 dl puolukkamehua
10 mausteneilikkaa
2 kanelitankoa
0,5 tl kardemummaa
ripaus inkivääriä
ripaus pomeranssinkuorta
ripaus muskottipähkinää
7 dl punaviiniä
2 rkl fariinisokeria
2 dl vadelmamehua
laseihin rusinoita ja mantelilastuja

Murskaa neilikat ja kardemumma huhmareessa. Laita kaikki mausteet ja puolukkamehu kattilaan. Keitä 20 minuuttia. Lisää joukkoon punaviini, fariinisokeri ja vadelmamehu. Kuumenna juoma, mutta älä keitä enää. Siivilöi mausteet pois. Jaa laseihin ja laita joukkoon rusinoita ja mantelilastuja.


Glögistä tuli oikein hyvää! Juon sitä tässä samalla kun kirjoitan tätä juttua. Seuraavalla kerralla saatan ehkä laittaa vähän enemmän fariinisokeria. Sekin täytyy vielä kokeilla, että tuleeko parempaa fariinisokerilla vai tavallisella sokerilla. Mutta näin ensikertalaisena glöginkeittäjänä sanoisin, että eipä tarvitse jatkossa turvautua kovin usein kaupan valmiisiin glögeihin, kun kotona saa tehtyä näin ihanaa jouluista juomaa!

perjantai 19. elokuuta 2011

Samu Sirkan joulutervehdys


Jokaiseen jouluaattoon kuuluu tiiviisti Samu Sirkan joulutervehdys televisiosta katsottuna. Olen katsonut sen joka joulu niin kauan kuin muistan. Oireita vierottaakseni olen hankkinut samaisesta ohjelmasta myös kirjaversion. Kirja on nimeltänsä Samu Sirkka esittää, Aku Ankan joulu. Kirja on julkaistu vuonna 2003, en tiedä mistä sitä nykyään saa vai saako enää ollenkaan. Kirjassa on kaikki samat jutut kuin tv-ohjelmassakin. Kuvitus on aivan ihana ja mukaansatempaava. Kirjasta välittyy tismalleen sama lumous kuin tv-ohjelmastakin.

Kirjan viimeisellä sivulla kerrotaan, että Samu Sirkan joulutervehdys on ilmestynyt myös videona nimellä Samu Sirkan joulu. Sitä minulla ei valitettavasti ole, enkä löytänyt nettikaupoistakaan lyhyellä etsinnällä. Sen sijaan minulla on Aku Ankan joulumanteli –dvd, jossa on kaksi samaa pätkää kuin itse joulutervehdyksessäkin; Joulupukin paja ja Pluton joulukuusi. Pluton joulukuusi on ehdoton lempparini Samu Sirkan joulutervehdyksestä.

Luumuvaahto

Suosin nopeasti valmistuvia ja ehkä hieman yksinkertaisiakin reseptejä. Pidän leivonnasta ja ruuanlaitosta, mutta yleensä en tahdo jumittua koko illaksi kauhan ääreen. Tänään söimme jälkiruuaksi viidessä minuutissa valmistuvaa luumuvaahtoa. Ah, kun tuli joulu mieleen.

Luumuvaahto (4 hengelle)

3 kananmunan valkuaista
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 prk lasten luumusosetta
1/2 dl hasselpähkinärouhetta

Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahtoon vaniljasokeri, kaneli ja luumusose. Annostele tarjoilukulhoihin ja koristele hasselpähkinärouheella.

torstai 18. elokuuta 2011

Punaviinikakku

Tämä punaviinikakku on aivan ihana joulunajan kahvipöydän herkku! Kestää myös pakastamisen, joten voi ja kannattaa tehdä vierasvaraksikin. Toistaiseksi kaikki, joille olen tätä kakkua tarjonnut, ovat tykänneet siitä oikein kovasti. Resepti on kirjasta "Syystunnelmia ja joulun odotusta".


200 g voita
2,5 dl sokeria
4 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl kaakaojauhetta
1 dl tummasuklaarouhetta
2 dl punaviiniä

Voitele ja jauhota 2 litran kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri toisessa kulhossa. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voivaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää punaviiniä joukkoon vähän kerrallaan, vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Kääntele valkuaisvaahto joukkoon viimeiseksi. Paista 180 asteessa 1 tunti. Halutessasi koristele tomusokerilla.

Kakun voi toki tehdä margariinilläkin, mutta kun kerran tälle kalorilinjalle on lähdetty, niin sama se on laittaa voita. Tällöin kakusta tulee juuri niin täyteläinen kuin kuuluukin. Punaviini voi olla alkoholillista tai alkoholitonta. Olen kokeillut molemmilla ja hyvää on tullut kumminkin päin. Myöskään punaviinin laadulla en ole huomannut suurta eroa. Itse tykkään eniten täyteläisistä punaviineistä, joten sitä olen laittanut kakkuunkin (tuleepahan loppupullokin juotua, kun on mieleistä viiniä).

Tein tänään kaksi kakkua. Toinen menee pakastimeen ja toinen parempiin suihin. Ja voi mahdoton kun on hyvää!! Kakku on tottakai hyvää heti tuoreeltaankin, mutta parasta se on parin päivän kuluttua leipomisesta. Eli kannattaa malttaa odottaa!

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Syystunnelmia ja joulun odotusta



Minun jouluni alkaa useimmiten tämän kirjan selailusta. Noh, alkaa ja alkaa, fiilistelen joulua ympäri vuoden, joten hyvin vaikea sanoa mihin edellinen joulu loppuu ja seuraava alkaa. Mutta kuitenkin, tästä kirjasta saan joka vuosi innostavia vinkkejä. Kirjan nimi on ”Syystunnelmia ja joulun odotusta” ja sen on kirjoittanut/koonnut Tiia Koskimies. Ehdoton suosikkini kirjassa on punaviinikakku, joka onkin saanut jo melko suuren suosion tuttavapiirissäni. Tänä vuonna aion kokeilla enemmänkin kirjan reseptejä. Toki minulla on monta muutakin joulukirjaa. Enemmistö kirjoista liittyy ruokaan tai koristeluun, mutta onpa mukana myös sarjakuvakirjoja ja jokunen lastenkirjakin. Suoraan sanottuna olen ihan hupsuna jouluaiheisiin kirjoihin. Takuuvarmasti niistä tulee juttua tänne blogiinkin. On mukava kokeilla kaikenlaista uutta jouluista. Toiveita ja kysymyksiäkin saa esittää.

Jouluiset sokeripalat

Kahvin ystäville joulupöytään voi kattaa herkullisia, koristeltuja sokeripaloja. Sokeripalat valmistuvat nopeasti. Tarvitset vain koristeita; nonparelleja, sokerikuulia, vain mielikuvitus rajana. Koristeet saat liimattua sokerikuorruutteella sokeripalaan kiinni.

Sokerikuorrutteen ohje:

1dl tomusokeria
1 rkl vettä

Sekoita ainekset keskenään ja sitten liimaamaan. Itse käytin vaaleanpunaista mansikanmakuista tomusokeria. Valkoinen normaali tomusokeri olisi mielestäni kauniimpi, koristeet tulisivat paremmin esille. Ohjeen määrät voi halutessaan pienentää. Tällä määrällä saa aika hurjan monta sokeripalaa koristeltua.

Osan paloista värjäsin kultaisella tomuvärillä. Osaan liimasin sokerikuulia, tähtiä, strösseleitä.