tiistai 20. joulukuuta 2011

Pähkinä-suklaamuffinssit

Tänään keittiössä tuoksuivat jälleen muffinssit. Pähkinä-suklaamuffinsseilla aloitettiin. Resepti on joulukuun Yhteishyvä-lehden välissä olleesta Ruoka-liitteestä. Eli tällaisella ohjeella muffinssit syntyivät.

100 g margariiniä (käytin voita)
1 dl pähkinä-suklaalevitettä
80 g hasselpähkinärouhetta (laitoin puolet mantelirouhetta)
3 kananmunaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Pinnalle: pähkinä-suklaalevitettä (ja suolapähkinöitä).

Sulata rasva kattilassa. Siirrä kattila syrjään. Sekoita joukkoon pähkinä-suklaalevite ja pähkinärouhe. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet munavaahdon joukkoon vuorotellen pähkinä-rasvaseoksen kanssa. Jaa taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia (?). Kuorruta jäähtyneet muffinssit pähkinäsuklaalevitteellä ja koristele (rouhituilla suolapähkinöillä).

Hyvät puolet ensin. Maku on hyvä. Pähkinä ja suklaa nyt vaan sattuvat toimimaan yhdessä, eikä se ole tosiaankaan mikään uusi keksintö. Kivannäköisiäkin näistä tuli, kun levitti pähkinä-suklaalevitettä puolihuolimattomasti leivonnaisten päälle ja vähän jotain jouluista strösseliä lisäksi.

Sitten pääsemmekin ongelmiin. Kokeilin tänään reseptiä ihan ensimmäistä kertaa. Suurinta murhetta tuotti paistoaika. Lehden ohjeessa käskettiin paistamaan 20-25 minuuttia. Koska tein 12 muffinssin sijaan 18 muffinssia, laitoin paistoajaksi vain 18 minuuttia. Tässä vaiheessa olisi silti pitänyt hälytyskellojen soida. Ja soivatkin, mutten kuunnellut, kun yritin tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Miten kuivia tulee muffinsseista, jos ne ovat 200-asteisessa uunissa jopa 25 minuuttia??? Vastaus: ERITTÄIN KUIVIA. Ensimmäinen muffinssikehikollinen meni sitten siinä pilalle. 18 minuutin jälkeen muistuttivat enemmän korppuja kuin muffinsseja. Pystyy onneksi syömään, kun on paljon kuorrutusta ja iso lasi maitoa lisukkeena, mutta ei kyllä viitsi vieraille tarjota. (Työkavereille tiedoksi, että ette joudu/pääse syömään leipomuksiani huomenna niin kuin alunperin oli tarkoitukseni.)

Toisen kehikollisen kohdalla olin viisaampi. Pidin muffinsseja uunissa n. 15 minuuttia. Sekin oli ehkä pikkuisen liikaa, mutta ei sentään vielä pilannut muffinsseja. Kannattaa siis olla tosi tarkkana paistoajan suhteen. Mieluummin vaikka tökkii hammastikulla muffinsseja liian usein, kuin jättää ne kuolemaan uuniin.

1 kommentti:

  1. http://5a-ra.blogspot.com/2011/12/oih-ja-voih.html

    tuolta löytyy saapunut puketti!

    VastaaPoista