sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Valkosuklaakirsikkakakku ja suklaalla kuorrutettu pähkinäkakku

Meillä on nyt uusi uuni, jipii! Sen kunniaksi rupesin tänään leipomaan kahdenlaista kuivakakkua. Ensiksi tein valkosuklaakirsikkakakun, joka onnistui aivan erinomaisesti, eikä siitä ole enää jäljellä kuin rippeet pakastimessa. Toiseksi tein suklaalla kuorrutetun pähkinäkakun, joka sekin maistui ihan taivaalliselta ja josta myöskään ei ole jäljellä enää mitään. Tosin hiukan eri syystä kuin edellisen kakun kohdalla, mutta siitä hieman myöhemmin lisää.

Valkosuklaakirsikkakakun ohje on napattu vuoden 2009 Kaikkien aikojen joulu –lehdestä.


Ohje on tämänmoinen:

200 g voita
2 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1 dl kermaa (tai maitoa)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
100 g valkosuklaata
2 dl säilykekirsikoita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksi kerrallaan. Kääntele kerma seokseen. Yhdistä kuivat aineet, rouhittu valkosuklaa ja kuutioidut kirsikat keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia.
Oikeasti ohjeessa käskettiin yhdistämään vehnäjauho, vaniljasokeri, kaneli ja leivinjauhe ja ottamaan tästä jauhoseoksesta desi erilleen ja sekoittamaan loput taikinaan. Sen jälkeen valkosuklaarouhe ja kirsikkapalat piti yhdistää siihen jauhodesiin ja lisätä ne viimeiseksi taikinaan. Minusta tuo on aivan jonninjoutavaa säätämistä, enkä siis tehnyt niin, vaan nakkasin kaikki sekaisin yhdellä kertaa. Ja hyvin onnistui.

Kakusta tuli TOSI hyvää! Appivanhemmat sattuivat juuri käymään, kun kakku oli valmis ja meillä meni sitten kolmeen pekkaan melkein koko kakku kahvin kanssa. Mieheni ei pitänyt kakusta säilykekirsikoiden takia, joten hän jätti santsikierrokset väliin. Kieltämättä kakun ainoa pienenpieni miinus oli siinä, että säilykekirsikoiden teollinen maku erottui joukosta isomman kirsikkapalasen sattuessa kohdalle. Toimisi kyllä erinomaisesti ilman kirsikoitakin pelkkänä valkosuklaakakkuna. Voin silti vilpittömästi suositella tätä ohjetta joko kirsikoilla tai ilman.

Toinen yritelmäni tälle päivälle oli suklaalla kuorrutettu pähkinäkakku. Ohje on Kotilieden suuresta joulukirjasta ja se menee näin:

200 voita (tai margariiniä)
3 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaota
2 dl maitoa
1 sitruunan mehu
1 dl pähkinärouhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat. Yhdistä kaikki jauhot ja lisää seos vuorotellen maidon kanssa. Mausta taikina sitruunamehulla ja pähkinärouheella. (Minä käytin hasselpähkinärouhetta.) Kaada taikina jauhotettuun kuivakakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 45 minuuttia.
Suklaakuorrutus: 100 g tummaa suklaata, 75 g voita,1/3 dl kermaa. Laita kaikki aineet kulhoon ja sulata mikrossa n. 20 sekuntia kerrallaan ja välillä sekoittaen.

Tämä suklaakuorrutus on eri kuin kirjan ohjeessa. Se löytyi minun reseptivihkostani, enkä muista millään mistä sen sinne olen kirjoittanut. Joltain kaverilta todennäköisesti.

Tästä kakusta tuli myös aivan mahdottoman hyvänmakuinen! Tosin sille kävi pieni onnettomuus, eikä siitä sen takia ole valokuvaa. Kuorrutin vielä aavistuksen verran lämpimän kakun suklaakuorrutteella ja päätin nostaa kakun toiselle lautaselle kullanvärisen kakkupaperin päälle valokuvausta varten. Aloin nostamaan kakkua kahdella kakkulapiolla ja sen jälkeen tapahtui jotain, mitä en pysty selittämään. Minun käsi tai kakkulapio osui johonkin, mihin ei olisi pitänyt osua ja kakku putosi lapioiden päältä haljeten neljään osaan lautasten väliin. Että näin. En sitten ottanut valokuvaa. Seuraavaksi lusikoimmekin kakkua mieheni kanssa parempiin suihin keittiön työpöydältä. Oli muuten hyvää! Ihan järjettömän hyvää! Oikeastaan parempi, ettei kakku säästynyt vieraille tarjottavaksi, koska siihen voi jäädä vaikka koukkuun. Minun pelini on jo menetetty. Olen koukussa ja teen tätä kakkua varmasti lisää (toivon mukaan paremmalla onnella).

1 kommentti:

  1. Hei, kiva sivu löytyi ja kiitos ihanan tunnelmallisesta kakkukuvasta, aion kokeilla kumpaakin kakkua :)

    VastaaPoista