sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Muffinssikokeiluja

Tein tänään kahdenlaisia jouluisia muffinsseja. Molemmissa olisi hiomisen varaa. Koska en ole tosiaankaan parhaimmillani keittiössä, niin toivottavasti saan teiltä vinkkejä ohjeiden parantamiseen. Ensimmäiseksi tein joulumuffinit kirjasta Joulua!.

Joulumuffinien ohje

300 g voita
3 dl fariinisokeria
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
50 g rusinoita
tomusokeria + vettä tai valmista sokerikuorrutetta

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Lisää jauhot, leivinjauhe, kaneli, inkivääri ja rusinat. Sekoita taikina hyvin. Kaada taikina muffinivuokiin. Paista 180 asteessa 10-15 minuuttia. Koristele jäähtyneet muffinit sokerikuorrutteella.

Tässä lopputulos:


Ohje on muuten oikein oiva, mutta mielestäni muffinsseista tuli liian kuivia. Olisiko teillä ehdotusta, miten niistä saisi mehevämpiä? Valmiiden muffinssien kostuttamisesta en ole kiinnostunut.
Toinen ohje, jota testasin tänään on marjamuffinit kirjasta Syystunnelmia ja joulun odotusta.

Marjamuffinien ohje

2 munaa
ripaus suolaa
3 ½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl maissitärkkelystä
100 g jauhettua mantelia
2 limetin kuoriraaste
1 tl leivinjauhetta
150 g punaisia viinimarjoja
150 g mustia viinimarjoja
2 rkl sokeria viinimarjojen sokerointiin

Vaahdota munat, suola ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, maissitärkkelys, mantelijauhe, pestyjen limettien kuoriraaste sekä leivinjauhe. Sekoita jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja kääntele lopuksi joukkoon kevyesti sokeroidut, kohmeiset tai tuoreet marjat. Nostele taikinaa muffinivuokiin. Paista 180 asteessa 15-20 minuuttia. Koristele tomusokerilla.

Näiden muffinssien makuyhdistelmä on suorastaan täydellinen! Limen, mantelin sekä punaisten ja mustien viinimarjojen yhdistelmä tuntuu todella toimivan. Näitä haluaisin tehdä lisää, kunhan käytännön toteutuksen saisi vielä toimivaksi.

Ongelmaksi muodostui se kohta, jossa viinimarjat KÄÄNNELLÄÄN taikinan joukkoon. Ennen viinimarjojen lisäämistä taikinaan taikina oli melkoisen kovaa. Sopivin mieleeni tullut työväline taikinan kääntelyyn olisi ollut betonimylly. Sitä meillä ei ole. Käytin kaikkia mahdollisia vatkaimia ja kääntelyvälineitä mitä talosta löytyy. Tehosekoitinta en tohtinut käyttää, koska idea kuitenkin oli, että viinimarjat pysyvät kutakuinkin kokonaisina.

Lopputulos oli se, että muffinssivuokia täyttäessäni yritin laittaa suunnilleen tasaisesti viinimarjoja jokaiseen vuokaan ja toivoin, että uppoavat taikinaan. Niin tekivätkin, mutta silti jotain taisi mennä pieleen. Taikina jäi sisältä raa’aksi, vaikka pidin muffinsseja uunissa pidemmän aikaa kuin olisi kuulunut. Uunimme ei tosin ole parhaimmasta päästä ja uuden uunin hankinta onkin jo harkinnassa, mutta tähän mennessä olen kyllä saanut kaikki paistokseni kypsiksi, kunhan paistoaikaa ja/tai lämpötilaa lisätään. Nämä muffinssit siis jäivät raaoiksi keskeltä, muuten olisivat olleet lähestulkoon täydellisiä.

Onko teillä siis ideoita, että miten taikinan saisi ensinnäkin pehmeämmäksi ja toiseksikin paistumaan kunnolla (voisin kuvitella, että molempiin ongelmiin on yksi yhteinen ratkaisu)? Minun leivontataitoni rajoittuvat ohjeiden noudattamiseen, joten olen aivan neuvoton, kun pitää itse yrittää soveltaa jotain. Näistä muffinsseista ei sattuneesta syystä ole valokuvaa, koska puoliksi raa’at muffinssit eivät ole kaikista kuvauksellisinta materiaalia.

2 kommenttia:

  1. Koska minunkin taktiikka leipomisessa on tarkasti seurata jonkun toisen tekemää ohjetta, niin en osaa sanoa mitä ainetta tuohon ensimmäiseen voi lisätä, enkä tiedä miten muffinit ois saanu sisältä kypsiksi. Mutta sen voin sanoa, että kun minä tein kuivakakkua ja siihen laitettiin piimää ja/tai kermaviiliä siitä tuli ainakin ihanan mehevää. Että voiskohan tuonne johonkin väliin laittaa vaikka piimää? :D (muuttuukohan se maku sitten sellaiseksi mitä ei haluttais) Viisaammat kertokoon :)

    VastaaPoista
  2. Mulla kävi kans mielessä, että tuohon kuivuuteen vois auttaa joku maitotuote. En usko, että se makua ainakaan häiritsisi yhtään, koska maidon kanssa syötynä maistuivat oikein hyviltä. :) Mutta mikä maitotuote olisi paras ja kuinka paljon? Kokeilemallahan se tietysti selviäis, mutta voi kärsivällisyys olla koetuksella, jos oikea määrä löytyy vasta kymmenennellä kokeilukerralla. :)

    VastaaPoista